“Rouw werkt altijd naar een vast eindpunt toe: een punt van acceptatie en herstel, waarin het leven weer helemaal opgepakt is. Dit moet in principe binnen één à twee jaar gebeurd zijn, bij het overlijden van een kind staat er zeven jaar voor.” Deze quote over ‘foutieve aannames’ is afkomstig uit een van de leerzame lessen van mijn opleiding aan de Sociale Academie Utrecht.


Lange tijd was in onze samenleving het devies na het doormaken van een verlieservaring: schouders eronder zetten en zo snel als mogelijk de draad weer oppakken. Inmiddels weten we dat dit, net als bovenstaande quote, foutieve aannames over rouw zijn. We weten tegenwoordig hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit. Er kan namelijk helemaal geen vastomlijnde ‘hersteltijd’ aan rouw gegeven worden. Verdriet laat zich niet sturen en het weer te boven komen van een groot verlies kan lang duren.


Hoe lang, dat is voor iedereen verschillend. Je hebt in ieder geval veel tijd en ruimte nodig om aan de veranderde situatie in je leven te wennen. En de directe kring van mensen om je heen vaak ook. Omdat de impact van een verlieservaring groot is.


Dat is een van de redenen waarom ik TABLE D’EAUD heb ontwikkeld. Een maandelijkse bijeenkomst waarin ruimte en aandacht is voor elkaars verlieservaring. Met professionele begeleiding en een lekkere gezonde maaltijd. Omdat samen met elkaar ‘een vorkje prikken’ ook verbindt.

Als je zin hebt om een keer aan te schuiven of meer wilt weten: alle info kan je vinden via www.sharonpolak.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *