Enkele dagen geleden vierden mijn partner en ik dat we elkaars geliefde zijn. We staan daar elke maand even bij stil. We beginnen die dag met appeltaart, van zelfgemaakt deeg, mooie appeltjes, noten en gember. Zonder extra suiker, want zo is het al zoet genoeg.
Daarna maken we een mooie lange wandeling in het bos. Het bereiden en eten van de appeltaart, gevolgd door de boswandeling, deden wij ook tijdens een van onze eerste afspraakjes, nu bijna zeven jaar geleden.
Met mijn vorige partner, die helaas twintig jaar geleden overleed, had ik hele andere rituelen die er weer anders uitzagen.

Wat is eigenlijk de betekenis van rituelen en waarom zijn ze zo belangrijk?
Het volgen van bepaalde terugkerende handelingen, de rituelen, geven rust, houvast, herkenning en duidelijkheid. Je brein wordt gerustgesteld en daardoor voelt je lichaam zich ook prettig en ontspannen.

In rouw is het niet anders. Het uitklappen van het wasrekje dat ooit van mijn moeder was, doet mij elke keer opnieuw aan haar denken. Vlak na haar overlijden maakte deze handeling mij elke keer verdrietig, maar tegenwoordig voelt het uitklappen en daardoor de herinnering aan haar vertrouwd en prettig. Het verdriet verschuift.

Manu Keirse, emeritus hoogleraar Verlies aan de faculteit Geneeskunde in Leuven, zegt dat rouwrituelen vorm geven aan het verdriet.
Het woord her-inneren zegt het al: iemand op een andere manier in je innerlijk bewaren.
Het aansteken van een kaarsje, het bladeren door een dagboek of het luisteren naar bepaalde liedjes. De keuze van het maken van bepaalde rituelen is voor iedereen anders. Maar dat deze herhalende en terugkerende handelingen belangrijk en effectief zijn, ook in rouwverwerking, is iets dat zeker is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *